från sportklubb till samhällskraft

Om Malung-Sälens föreningar

Malung-Sälens föreningar

Malung-Sälens föreningar är en ideell förening och paraplyorganisation för de som är verksamma inom den idéburna sektorn i Malung-Sälens kommun. Med idéburen sektor avser man organiserade verksamheter som primärt har samhälleliga ändamål, bygger på demokratiska värderingar och är organisatoriskt fristående från den offentliga sektorn.

Vår verksamhetsidé är att utveckla den idéburna sektorn i Malung-Sälens kommun och tillhandahålla den service och de tjänster som efterfrågas.

Vår verksamhet omfattar praktiska tjänster:

  • Fastighetsskötsel inomhus och utomhus
  • Snöskottning, snöröjning och takskottning
  • Trädgårdsarbeten såsom gräsklippning, häckklippning och röjning
  • Trädfällning med motorsåg
  • Rensning av hängrännor
  • Flytthjälp, flyttstädning och transporter
  • Städning
MSFs arbetsfordon i tjänst.
Malungs järnvägsstation

Vi integrerar människor som står långt från arbetsmarknaden

Malung-Sälens föreningar AB (svb)

Malung-Sälens föreningar AB (svb) är ett aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning, vilket innebär att all eventuell vinst återinvesteras i den egna verksamheten. Aktiebolaget ägs av den ideella föreningen Malung-Sälens föreningar (som i sin tur ägs av de ideella medlemsföreningarna).


Vi bedriver näringsverksamhet utifrån grundidén att erbjuda meningsfull sysselsättning och bidra till att skapa förutsättningar för människor att förbättra sina levnadsvillkor. Våra medarbetare är personer som på grund av långtidsarbetslöshet, längre tids sjukdom, funktionsnedsättning eller av andra orsaker står långt ifrån arbetsmarknaden.


Som ett arbetsintegrerande socialt företag har vi samma ansvar och skyldigheter gentemot kunder och anställda som andra företag.


Den som väljer att anlita ett arbetsintegrerande socialt företag bidrar till ökad tillväxt, vidgad arbetsmarknad, integrering av människor och en positiv utveckling i samhället.


Vad är ett arbetsintegrerande socialt företag?

Det är ett företag som har som övergripande ändamål att integrera människor i samhälle och arbetsliv.


Ett arbetsintegrerande socialt företag driver näringsverksamhet med produktion av tjänster och/eller varor och verksamheten drivs med såväl affärsmässiga som sociala mål. De agerar ofta på en lokal eller regional marknad. De säljer tjänster som arbetsträning, rehabilitering och sysselsättning och driver affärsverksamhet inom i stort sett alla branscher. Man konkurrerar med kvalitet och håller marknadsmässiga priser. Medarbetarnas delaktighet i det dagliga arbetet och den egna utvecklingen men också i företagets drift är avgörande för att företaget ska nå sina mål.


Delaktigheten, att vara behövd och få möjlighet att utvecklas och ta ansvar, är det som skiljer ut de sociala företagen från annan rehabiliterande verksamhet och skyddat arbete.



Arbetsintegrerande sociala företag har dubbla affärsidéer, dels att sälja rehabiliteringsplatser till offentliga sektorn, dels att tillhandahålla varor och tjänster till privatpersoner, företag och föreningar. Det blir viktigt att tänka på att utveckla affärsidéerna för att hitta sin plats på marknaden.

MSFs arbetsfordon i tjänst.
Malungs järnvägsstation

Historik


1983

Malungs Innebandyklubb bildades.


90-talet

Malung-Sälens kommun lade ner fritidskontoret och fritidsnämnden.


1999

Idén till Idrottsrådet, Idrottens Hus och Lek- och Idrottsskolan föddes i samband med en innebandyturnering i Torsby som var en del i ett EU-projekt mellan Värmlands Idrottsförbund och Hedmarks idrottskrets.


2000

Malungs Innebandyklubb drev projekt för lokal idrottsutveckling under 4 år.


2001

Lek- och Idrottsskolan startade.


2002

Den 21 februari 2002 bildades Malungs Idrottsråd som var en organisation enbart för idrottsföreningar. Invigning av Idrottens Hus i kvarteret Fällen i Malung.


2003

Vi började med administrativa tjänster till våra medlemsföreningar.


2004

Vi gjorde ett namnbyte till Idrottsrådet Malung-Lima-Sälen. Vi beviljades EU-medel för att ta fram filmen ”Ungt aktivt liv” som handlar om vikten av fysisk aktivitet.


2005

Mats Eklund och Björn Artursson anställdes.


2006

Idrottsrådet tilldelades stipendium från Yngve Lindvalls Minnesfond (Dalarnas Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna). Motiveringen löd:
”Idrottsrådets betydelse som utvecklare av idrotten i Västerdalarna är obestridlig. Samordning av de ideella krafter som finns leder till både personell och ekonomisk vinst för idrotten. Idrottens hus är både en samlingsplats och en genomförarplats som ständigt utvecklas. Ett koncept som manar till efterföljd för flera kommuner och idrotter”.


2007

Föreningen beviljades föreningsbidrag till verksamheten på 50 000 kr. Ett kontant stöd utöver tillgången till fria lokaler som man haft sedan 2002.


2008

Vi var initiativtagare till ”ÅSA-projektet” tillsammans med Trygghetsrådet TRS. I projektet togs bland annat riktlinjer för föreningspooler fram.


2009

Avtal med Arbetsförmedlingen om platser för arbetsträning, rehabilitering och sysselsättning tecknades. Vi var med och startade Sveriges Föreningar som har till ändamål att stödja och stärka de lokala paraplyorganisationerna samt påverka och vara en röst nationellt i frågor som berör det lokala föreningslivet.


2010

Stadgarna ändrades så att alla ideella föreningar kunde bli medlemmar, i samband med det bytte föreningen namn till Malung-Sälens föreningar.
Idrottens Hus bytte namn till Föreningarnas Hus.
Vi började med praktiska tjänster.


2011

Digitalisering av kulturarvet startade. Vi började med att hjälpa hembygdsföreningar att skanna gamla bilder och glasplåtar och fortsatte sedan med gamla bilder efter tidningsjournalister.


2012

Vi fick benämningen socialt företag av Tillväxtverket.
Vi startade järnvägscafé, väntsal och secondhand på järnvägsstationen i Malung.


2013

Föreningen startade bolaget Malung-Sälens föreningar AB (svb) som är ett aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning. Detta innebar att vi kunde börja sälja tjänster till privatpersoner, företag och offentlig verksamhet, inte bara till våra medlemsföreningar.
Bolagsbildningen är ett krav från Skatteverket när en ideell förening säljer tjänster, oavsett vinst eller inte.
Vi gick från 5 till 12 anställda på 1 år.
Malung-Sälens föreningar och Föreningarnas Hus flyttade från Fällen till före detta Tingshuset.


2014

Mats och Ann-Louise Eklund antogs till att vara med i Almis mentorskapsprogram som första arbetsintegrerande sociala företag i Dalarna.
Tillväxtverket besökte oss och spelade in en film om affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag.


2015

Föreningen och bolaget (koncernen) har totalt 17 anställda och 8-10 deltagare i sysselsättning, praktik och arbetsträning.